Astazi 24 ianuarie 2022 la Sala de conferente a muzeului ,cu ocazia implinirii a ”163 de ani de la dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Moldovei ,apoi al Valahiei” a avut loc un moment cultural-istoric organizat in parteneriat cu Parohia Perisoru – preot paroh Mihai Cimpoiasu si Liceul teoretic ”C.Angelescu ” Ianca,director prof.Dragomir Stefanut si prof.pentru invatamantul primar, Morteciu Elena de la clasa a IV-a A.
Activitatea a inceput la ora 10,00,deschisa de profesorul Ion M.Barbuceanu –fondatorul muzeului si organizatorul activitatii,urmata de intonarea Imnului de stat si de un scurt serviciu religios ,de pomenire a realizatorilor Unirii si a primului domn –Alexamdru Ion Cuza.
Doamna profesor pentru invatamntul primar ,Morteciu Elena, a prezentat cu elevii de la aceasta clasa,ce conform programei scolare studiaza pentru prima data istoria romanilor,un moment istoric dedicat unirii . Am remacat tinuta ingrijita a copiilor,prezenta lor in frumoase costume nationale,dar intonatia si recitarea unor momente evocatoare au produs o puternica emotie in randul participantilor.
Preotul parorh,Mihai Cimpoiasu, adsolvent a doua facultati, teologie si istorie , a reusit a prezenta personalitatea domnitorului Alexandru Ion Cuza ,dar mai ales multele reforme in scurta domnie de numai 7 ani !
Un scurt video-clip a venit sa intregiasca prezentarile de mai sus.
Profesorul Ion M.Barbuceanu,in calitate de modelator al intregii activitati, a subliniat , momentele importante din istoria neamului nostru: prima unire facuta de Mihai Viteazul, Unirea lui Cuza, Marea Unire din 1918 si Romania de azi ,membra a Uniunii Europene si a Aliantei si a N.A.T.O
In finalul activitatii copiii se prind in Hora Unirii ,dupa care sunt serviti cu dulciuri si din colacul adus spre pomenirea ianaintasilor .
Copiii primesc apoi diplome si viziteaza apoi doua sectii ale muzeului :sala ”Scoala de altadata” si sala ”Istoria aviatiei”.
Mentionam ca activitatea de azi facea parte din acordul de parteneriat incheiat cu aceasta scoala, ca pentru elevii din clasa a IV a . sa aiba loc lunar activitati la muzeu ,in cadrul cercului ”Prietenii muzeului ” .
Cu parere de rau, cu amaraciune, trebuie sa spunem ca incepand din aceasta luna, ca multe muzee din tara si muzeul din Ianca trebuie sa-si inchida portile.
Daca marea parte a muzeelor sunt bugetate, muzeul din Ianca se afla in subordinea unei organizatii non guvernamentale. Conform adresei primite din partea Primariei oras Ianca, datorita scumpirii iluminatului electric si a gazelor nu mai poate sprijini muzeul cu aceste utilitati, ramanand totul in sarcina asociatiei.
Datorita acestei situatii in pericol sunt cele aproape 1000 de exponate si in special cele de la Casa taraneasca, sala de traditia locala, sala de aviatie, cat si sectia de arta, cu cele peste 20 de tablouri, donatia Georgetei Crainic din Canada.
Conform celor precizate de profesorul Ion M.Barbuceanu, el insusi de 22 de ani un voluntar al acestei institutii, unica in judet prin sectia de aviatie si casa taraneasca stramutata din satul Oprisenesti, toate sectiile nu numai acestea sunt in pericol, in timp scurt de deteriorare.
Adauga, profesorul Ion M.Barbuceanu pericolul pentru sala ”Biserica stramoseasca”, pentru icoanele pe lemn – piese de patrimoniu, pentru cartile si straiele bisericesti.
Va recomandam vizitarea online a muzeului pe adresa www.muzeulianca.ro si nu ezitati sa ne contactati cand veniti in Ianca.







