Istoric Muzeu

Repere cronologice

1833

Este menționată în documentele vremii existența primei Biserici Ortodoxe, la Ianca, pe moșia cucoanei Elenei Druganescu, construită din cărămidă și acoperită cu olane, cu preotul Vasile.
1930-1941

Învățătorii Moroianu Ștefan (de la Școală nr. 1 Ianca), Dogărascu Mihai (director la Școală nr. 2 Sarateni Ianca, revizor școlar de zona) și Boboc Ghiță de la Școală din satul Oprisenesti au avut în preocuparea lor și realizarea unor scurte monografii a localității, a școlii și bisericii.
1968-1978

Învățătorul Anastasiu Dumitru, fost director al Școlii din satul Târlele Filiu, director de Cămin Cultural din Ianca a amenajat în 3 camere din această instituție o expoziție de etnografie cu multe obiecte colecționate din zona. După eliberarea din funcție, prin plecarea din localitate, acest mic muzeu în următorii ani s-a desființat.
 1938

Este menționată în localitatea Ianca prima școală cu primul ei învățător, Tudor sin Sârbu Rizea.
 1958-1968

Profesorii de istorie de la Liceul Teoretic Constantin Angelescu, precum Prof. Liviu Cojocaru și Prof. Costel Paraschiv au amenajat în holul central mai multe vitrine cu obiecte de valoare istorică: colecții numismatice, de documente, de istorie locală, plachete, decorații, brevete și medalii ale unor veterani de război, fotografii vechi din zona etc.
1979-1989

prof. Ion M . Bărbuceanu avea amenajat în Școlile nr. 1 și nr. 2 din Ianca colțuri muzeistice.
1829-1926

1995

prof. Ion M. Bărbuceanu solicită Consiliului Local al orașului Ianca un spațiu pentru muzeu. Prin HCL 45/21 dec. 1995 C.L. aprobă deschiderea unui muzeu în localul Școlii nr.1 Ianca, unde susnumitul funcționa ca profesor.
prof. Ion M . Bărbuceanu avea amenajat în Școlile nr. 1 și nr. 2 din Ianca colțuri muzeistice.
1995-1998

Mai multe solicitări ale prof. Ion M. Bărbuceanu adresate C.L. Ianca pentru acordarea unei clădiri pentru muzeu.
prof. Ion M. Bărbuceanu solicită Consiliului Local al orașului Ianca un spațiu pentru muzeu. Prin HCL 45/21 dec. 1995 C.L. aprobă deschiderea unui muzeu în localul Școlii nr.1 Ianca, unde susnumitul funcționa ca profesor.
1998

La Unitatea Militară de Aviație Ianca, dupla plecarea trupelor sovietice și dizlocarea Regimentului 49 Aviație Vânătoare-Bombardament, aici s-a amenajat o secție de istoria aviației numită Sala de Tradiție. Avea mai multe uniforme militare de aviație, chiar și din perioada interbelică, mai multe documente legate de începuturile aeronauticii reactive în România. Aici la Ianca, la 26 iunie 1951 a avut loc, în simplă comandă, primul zbor al unui avion militar cu reacție în România. În timpul Revoluției, din această colecție de documente și obiecte de patrimoniu, o parte a fost luată pentru viitorul Muzeu al Aviației ce se preconiza a se înființa la București.
1998

Prof. Ion M. Bărbuceanu obține de la Consiliul Local pentru muzeu, într-o locație stabilă, clădirea din strada Gării, nr.9 (H.C.L. nr. 102/26.XI.1998).
1999

Prof. Ion M. Bărbuceanu contactează Muzeul Brăilei „Carol I”, pe domnul prof. univ. dr. Ionel Cândea, managerul muzeului, care acordă sprijin logistic și unele exponate în custodie pentru amenajarea muzeului.
25 Februarie 1999

Prof. Ion M. Bărbuceanu obține repartizarea, în folosință gratuită, a unei camere din imobilul repartizat muzeului pentru înființarea unei asociații și fundații cultural-umanitare (H.C.L. nr. 21/25.02.1999)
25 octombrie 1999

Fundația cultural - istorică ”BĂLAȘA” dobândește personalitate juridică la Tribunalul Brăila. Membrii fondatori: Dr. Nicoilae Baltă, născut în satul Perisoriu, medic - Șef de secție, la Spitalul Filantropia din București, preot parorh Ispas Vasile, la Biserica din Ianca și prof Ion M. Bărbuceanu, din Ianca . Dr. Nicolae Robitu, fiu al localității Ianca, fost deținut politic, a fost inițiatorul acestei fundații pentru inființarea muzeului. A decedat, pe neașteptate, în anul 1998 și îngropat în curtea Bisericii din Ianca. Fundația ”BĂLAȘA” a contribuit împreună cu Muzeul Brăilei „Carol I” și Primăria orașului Ianca la întemeierea muzeului .
1 Decembrie 1999

Deschiderea oficială a muzeului de către prof. Ion M. Bărbuceanu în prezență domnului prof. univ. dr. Ionel Cândea, directorul Muzeului Brăilei „Carol I”, a domnului comandor Sandache Paul, directorul Muzeului Național al Aviației Române și a unor personalități județene și locale (președinte CJ Brăila –conf.univ.dr. Aurel Gabriel Simionescu și primar oraș Ianca – prof. Oprișan Tudor); Coordonator și muzeograf voluntar, de la înființare și în prezent: prof.Ion M.Bărbuceanu.
2000 – Februarie

Se extinde activitatea muzeului și în corpul B, anexă a Corpului A, dat inițial muzeului (H.C.L. nr. 10/24.02.2000).
2003 – 22 Iulie

Ministerul Culturii și Cultelor a aprobat înființarea instituției culturale „Muzeul Ianca” (adresa nr. 1519/30.07.2003).
2004

Incheierea Protocolului de parteneriat între Consiliul Local al orașului Ianca și Asociația cultural-istorică MUZEUL Ianca ( H.C.L. nr. 8/2004 - primar Fanel George Chirita).
2009

Acreditarea muzeului de către Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național (ordinul ministrului 2465/3.XI.2009)
Vezi acreditarea →
2010

Darea în folosință gratuită a întregului Corp B de către Primăria orașului Ianca, după mutarea acesteia într-o nouă locație.
2012

Consiliul Județean Brăila aprobă protocolul de parteneriat între Muzeul Brăilei „Carol I” și Asociația cultural - istorică MUZEUL Ianca (H.C.J. nr. 107/25.09.2012).

Consiliul Județean Brăila sprijină financiar reabilitarea acoperișului la Corp B.
2011 - 2012

Strămutarea unei case țărănești din satul Oprișenești, cu fonduri extrabugetare, în curtea muzeului și deschiderea acesteia cu sprijinul specialiștilor de la Secția Etnografie coordonați de dr.Brîndușa Ilie de la Muzeul Brăilei „Carol I”, a domnului prof. univ. dr. Ionel Cândea – managerul acestei instituții. Principalul sponsor material a fost ROMSILVA. Inițiator și realizator al acestui proiect-prof. Ion M.Bărbuceanu, în parteneriat cu Muzeul Brăilei „Carol I” și Primăria Ianca.

2014

Accesarea proiectului „Gospodăria țărănească din zona de câmpie a Brăilei” de la AFCN (anexă la casa tărănească), inaugurate la 23 noiembrie 2013; Manager proiect- prof.Ion M.Bărbuceanu.

Reabilitarea sălii de conferințe a muzeului și realizarea unei încăperi pentru biblioteca obținută cu sprijin financiar din partea Fundației PACT din Bucuresti.
2013 - 2014

Școala de la Muzeu” – curs inițiere „Calculatorul, prietenul meu” – proiect finanțat de către Fundația PACT București, prin programul PACT pentru Comunitate; Manager proiect- prof.Ion M.Barbuceanu.
2014

- Realizarea Bibliotecii Muzeului;
- Efectuarea de reparații capitale la Corp B, în valoare de 10.000 lei de către SC MIOFAN AGROTRANS SRL (manager ing. MARIN IONUȚ și cdt aviație MARIN ȘTEFAN);
- Accesarea proiectului “Valori cultural-istorice ale orașului Ianca” finanțat de către Consiliul Județean Brăila.
23 iulie 2014

Asociației cultural-istorice Muzeul i se recunoaste prin Hot. 613  statutul de asociatie de utilitate publică.
Vezi hotararea →
2016

Proiect “Totul pentru o Planetă vie” – proiect finanțat de către “Fundația pentru parteneriat” din cadrul Programului Spații Verzi, în valoare de 9000 lei;

Proiect “Pionieri ai aeronauticii din spațiul brăilean. Ianca și aeronautica” – proiect finanțat de către Consiliul Județean Brăila în cadrul Programului pentru finanțare nerambursabilă a activităților nonprofit de interes județean – cultură, sport pentru anul 2016

S-a reamenajat Secția 'Aviație' a muzeului .
2017

Proiect – Uniforme și însemne a unităților militare brăilene în Primul Război.  
Ianca Eroică – 2017

Proiect finanțat de Consiliul Județean Brăila.

Broșura Ianca Eroica

2018

Proiect IANCA – CENTENAR – UNIRE ȘI RECUNOȘTINȚĂ 

Proiect finanțat de Consiliul Județean Brăila.

Broșura IANCA – CENTENAR – UNIRE ȘI RECUNOȘTINȚĂ.

Pliant Muzeu – MUZEUL IANCA – Un început pentru viitor

2019

Proiect "Muzeul Ianca – promotor al Tradiției Locale"

Proiect finanțat de către Consiliul Județean Brăila.

Partener - Muzeul Brăilei „Carol I”, Secția Etnografie

2020 - 2021

Proiect "Muzeul Ianca – de la muzeul real la cel virtual"

Consultant științific - dr. Brîndușa Ilie, Muzeul Brăilei „Carol I”, Secția Etnografie


Nota: La toate proiectele evidențiate mai sus – manager proiect Prof. Ion M. Barbuceanu
Publicații:

2016 – Pionieri ai aeronauticii din Spațiul Brăilean

2017 - Ianca Eroica
2018 - Ianca – Centenar – Unire și Recunoștință, coord. Ion M. Bărbuceanu, editura Lucas, Brăila
Muzeul Ianca – Un început pentru viitor
2019 - Muzeul Ianca – promotor al Tradiției Locale, editori Ion M. Bărbuceanu, Brîndușa Ilie, editura Lucas, Brăila
Share by: