Corpurile muzeului

MUZEUL IANCA

Secția Artă și Expoziții Temporare

Clădire construită la jumatatea secolului al XX-lea si donată de proprietar, pâna la intrarea României în al Doilea Război Mondial, Administrației Plasei Ianca.


A fost, pe rând: Circă fiscală a Plasei Ianca, iar în timpul războiului, atât pentru nemți cât și pentru ruși, sediu al comandamentului militar zonal. După încheierea războiului, sediu al PCR Ianca, al Casei Pionierului și, după Revoluția decembristă, sediu al Bibliotecii orășenești.


În anul 1998 Consiliul Local al orasului Ianca, la solicitarea profesorului Ion M.Bărbuceanu, acordă această clădire pentru înființarea, de către aceasta, a unui muzeu în orasul Ianca. 


În acest Corp de clădire este amenajată și funcționează: 

  • Secția Artă - donația Geogeta Crainic, fiică a orașului, stabilită în Canada (o colecție valoroasă de 25 de tablouri pictate de aceasta)
  • Biblioteca muzeului si biroul directorului
  • Expozitia foto permanent dedicată Marii Uniri și Centenarului–„Regele Ferdinand - Întregitorul de țară și - Regina Maria - soldat, diplomat si scriitor" 
  • Depozitul de material muzeistice.

Biserica, Armata, Școala și

Viața Satului

Clădire construită în timpul regimului comunist, anexă a Corpului A, spațiu pentru Casa Pionierului. Începând cu anul 1990 aici funcționează mai multe servicii ale Primariei Ianca (social, urbanism, agricol etc), instituiție vecină acestui așezământ.


După mutarea sediului Primăriei orasului Ianca în noul Corp de clădire de pe Calea Brăilei (construcție nouă), parțial acest corp de clădire a fost dat în folosință gratuită muzeului. Cu sprjinul Consiliului Județean Brăila si Primăriei Ianca (primar Fănel George Chiriță) s-a reușit realizarea unui acoperiș nou pentru acest spațiu. Pentru interior, Muzeul a beneficiat de sprijinul financiar al domnilor Marin Ștefan si Ionut. Toate aceste încăperi au fost reabilitate, cu sprijinul domniilor lor, spre a fi folosite în scop muzeal.


În acest corp de clădire avem: 

  • Sala de Conferințe a muzeului
  • Săli cu expoziții permanente intitulate: „Tradiția locală", „Școala de altădată" (colecție de mobilier școlar, materiale didactice, cărti școlare -toate din perioada interbelică), „Biserica strămoșească" (istoric al bisericilor din Ianca, obiecte de cult religios, icoane de patrimoniu, fotografii cu preoti slujitori) 
  • Secția Aviație-legată de istoria recentă a fostului Aerodrom militar de la Ianca. 

În holul clădirii se află o expoziție de costume naționale, piese din cultura țărănească și unelte agricole.

Casa țărănească - Muzeul Ianca

Casa țărănească – strămutată în curtea muzeului din satul Oprișenești. A fost construită de Stan Mortu în perioada 1909-1910. Moștenitorii acestuia o vând familiei Mitrea Stan și Radian, care construiește pe acest teren un complex comercial.


Profesorul Ion M.Bărbuceanu, în înțelegere cu această familie, în baza bunelor relații dintre vecini (profesorul a fost născut în acest sat și este vecin cu această familie), primește gratuit casa pentru a o aduce în curtea muzeului. 


În colaborare cu Muzeul Brăilei „Carol I”, cu sprijinul prof.univ.dr. Ionel Cândea, managerul muzeului, membru corespondent al Academiei Române, se acordă sprijinul de specialitate în valorificarea știintifică a acestei case. Este desemnată în acest scop doamna dr.Brîndușa Ilie, muzeograf la Secția Etnografie, iar profesorul Ion M.Bărbuceanu se ocupă de strângerea de fonduri în vederea realizării acestui proiect. Munca susținută în perioada 2011-2012 a maistrului Radu Nenu și a nepotului dumnealui din satul Plopu, din vecinătatea orașului Ianca, a făcut posibilă aducerea casei țărănești în muzeu.Transportul materialelor a fost asigurat de Primaria orașului Ianca (primar Fănel George Chiriță si viceprimar Ionel Epureanu). 


Interiorul casei reproduce habitatul cotidian a unei familii de țărani din Câmpia Brăilei din urmă cu 100 de ani, piesele expuse aparținând fondului personal al familiei Ion si Ecaterina Bărbuceanu, strânse din generație în generație de la bunici, părinți, socri și rude apropiate.

Depozitul de unelte


Depozitul de unelte - în care sunt expuse unelte din zona de câmpie a Brăilei (un car, mai multe căruțe, diferite pluguri, unelte care reliefează civilizația agricolă specifică acestei zone etnografice).


În curtea interioară a muzeului este amenajată un model de Gospodărie țărănească din zonă, unde regăsim: bucătăria de vară, umbrarul, fântâna cu cumpănă și ulucul din piatră pentru animale, porumbarul și cotețul pentru păsări. Acest proiect a fost realizat cu fonduri AFCN, manager proiect prof.Ion M.Bărbuceanu .


Galerie foto
Share by: