Asociația cultural-istorică ,,Muzeul" Ianca este un O.N.G. de utilitate publică ce are în subordine Muzeul din orașul Ianca, județul Brăila. Conform statutului, Asociația noastră militează pentru valorificarea prin muzeu a traditiilor locale din zona. Președintele de onoare al Asociației este prof.univ.dr. Ionel Cândea, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”, membru corespondent al Academiei Române. Asociația a fost constituită juridic la jumătatea anului 2000, când Guvernul României anulează prevederile Legii nr.21/1924 și emite Ordonanța nr.26/2000.
Asociația își propune sa atingă următoarele obiective:
01
02
03





Și tu poți susține Muzeul Ianca
Istoria și cultura orașului Ianca trăiesc și sunt susținute prin activitatea Muzeului Ianca. Sponsorizările și mecanismul de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit ajută muzeul nostru să-și continue activitatea. Descarcă și completează formularul 230 sau adaugă online la Declarația Unică Asociația "Muzeul" Ianca ca beneficiar al celor 3,5% din impozitul pe venit.
"Ianca eroică" - o prezentare a uniformelor şi însemnelor unităţilor militare brăilene din timpul "Marelui război" - a fost pentru elevi o emoţionantă lecţie de istorie vie, desfăşurată în curtea Muzeului Ianca, judeţul Brăila. Un veritabilul spectacol la care au participat vineri, 20 octombrie, "prefaţând" apropiata Zi a Armatei Române, şi membri ai ARPIA şi ai Asociaţiei "Tradiţia Militară".
Era ultima fază a unui proiect iniţiat şi condus de un profesor inimos, care a reuşit să convingă autorităţile că se poate. Cu finanţarea Consiliului Judeţean Brăila, cu sprijinul logistic al Muzeului Brăilei "Carol I", piesele rare, adunate o viaţă de către profesorul pensionar de istorie Ion M. Bărbuceanu, au de câţiva ani un sediu încăpător, ba şi o casă ţărănească, donată şi transmutată în curte. În interior, mult suflet local şi naţional: în documente, vechi fotografii şi piese rare, istoria şcolilor şi a bisericilor, cea a eroilor brăileni şi, bineînţeles, cea a aviaţiei, a fostului aerodrom Ianca. Nu degeaba a fost prezent, alături de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) şi o deputată, şi fostul comandant al aerodromului militar.
Lângă primarul din Ianca, Fănel Chiriţă, au mai păşit oaspeţi precum generalul cu patru stele Constantin Gheorghe, fost şef de Stat Major al Forţelor Aeriene până în 2003, alături de reprezentanţi al filialelor Asociaţiei Romane pentru Propaganda Aeronauticii (ARPIA) din Bucureşti, Brăila, Galaţi. *Preşedintele CJ, Iulian Chiriac, declara că vedem unui "proiecţel mic", desigur, pentru bugetul total al Consiliului, însă o bogată lecţie de istorie în aer liber pentru copii.
De remarcat însă cum un singur "popa Tanda", profesorul Bărbuceanu, a reuşit să promoveze la Ianca un proiect pentru care prin alte locuri se cheltuie prea mult banul public sau nu se face nimic. Respectabil, omul a reuşit să atragă alături autorităţile şi oamenii de suflet, astfel că, din 1999, a înfiinţat şi administrează un muzeu bogat şi în piese rare. Profesorul lucrează pro bono la muzeu, iar pentru două zile din săptămână îi asigură din pensia sa o mică indemnizaţie ghidei. Cu finanţarea CJ, dascălul a scos şi o revistă istorică cuprinzătoare: "Ianca eroică"..
Citeste intreg articolul:
https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura/97867-un-profesor-un-muzeu-un-eveniment-zonal
Prof. Ion M. Ion Bărbuceanu: Muzeograf
Profesor de istorie pensionar, pasionat de artă şi literatură, a pus bazele muzeului din oraşul brăilean Ianca, mergând din casă în casă pentru a aduna exponate. Pentru profesorul Ion Bărbuceanu nimic nu este prea mult atunci când vine vorba despre zona în care s-a născut şi trăieşte. O zonă eminamente rurală a dat ţării oameni de cultură şi eroi care ar cădea definitiv în uitare dacă nu ar exista persoane care să readucă în mintea contemporanilor faptele lor din trecut. Sursa: Adevarul: www.adevarul.ro/locale/braila/ion-barbuceanuomul-descopera-piese-muzeul-ianca-1_50aca9497c42d5a66387d90b/index.html
Gala Premiilor Culturale Brailene - 27 ianuarie 2012
Diploma de excelenţă şi trofeul au fost obţinute de Muzeul din Ianca prin prof. Ion Bărbuceanu pentru salvgardarea şi promovarea mărturiilor tradiţionale ale locuirii săteşti specifice zonei Brăilei.
Prof. Ion Bărbuceanu
Născut: 15 decembrie 1946, Oprişăneşti, Brăila
Studii: Facultatea de Istorie şi Filozofie Bucureşti
Ocupaţie: Pensionar
Familie: Căsătorit, un copil
EVENIMENTE
Istoria oraşului Ianca este strâns legată de istoria Aviaţiei române.
Eroii satelor noastre - Povestiri de război
Şcoala de vară la Muzeul Ianca: “Tradiţia la Ianca - Lucruri vechi la vremuri noi”
Muzeul Ianca - promotor al tradiţiei locale: Evocarea satului românesc
MICA UNIRE, MARCATĂ LA MUZEUL IANCA DE CĂTRE ELEVII DE LA «ANGELESCU»
Ianca - Centenar – Unire şi Recunoştinţă
LECŢIE LA MUZEUL IANCA DESPRE EROUL BRĂILEAN DIN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL, STAN POETAŞ
Membrii Asociației cultural-istorice ,,Muzeul" Ianca
Muzeul nu este bugetat, se autofinanțează prin cotizații ale membrilor Asociației, sponsorizări, donații și accesări, prin concurs, de proiecte cu finanțare nerambursabilă. Muzeul Ianca a primit un sprijin valoros din partea Consiliul Județean Brăila, a Consiliului Local și Primăriei Ianca (primari Oprișan Tudor si Fănel George Chiriță), Muzeului Brăilei „Carol I”, prin prof.univ.dr. Ionel Cândea și dr. Brîndușa Ilie, cât și din partea unor persoane fizice din zonă; dintre acestea, amintim pe domnii: comandant aviație civilă Marin Ștefan, manager Nae Moise, manager Stanciu Niță, manager Mitache Gicu si profesor Dragomir Ștefănuț.
Prof.univ.dr. Ionel CANDEA
- Managerul Muzeului Brailei "Carol I"
- Membru Corespondent al Academiei Romane
- Presedinte de Onoare
Dr. Marcel ISAC
Chestor- general(r)
Ion MOTOC
Chestor- general(r)
Stefan MARIN
Comandant aviatie civila
Nicolae IONASCU
Comandor(r) aviator
Dorin ILIE
Comandor(r) aviator
Profesor Ion M.Barbuceanu
Presedinte
Ecaterina Barbuceanu
Educatoare
Marius Diaconu
Manager